Pyhä Yrjänän ensimmäiset sulosoinnut otettiin 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Nimi Pyhä Yrjänä keksittiin partiolehdestä, koska se kooltaan natsasi loistavasti C-60-kasetin kylkeen. Kyseinen kasetti oli juuri äänitetty Pasin pihasaunassa ja se oli paska. Vai oliko sittenkään? Juhan ja Pasin kahdestaan väsäämät piisit oli improvisoitu suoraan nauhalle sen kummemmin miettimättä. Juha soitti rumpuja ja lauloi, Pasi kitaraa ja Ilkka piteli äänitysmikkiä sopivissa paikoissa. Joistakin piiseistä tuli jäljittelemättömiä johtuen kitaran kulloisestakin epävireisyydestä. Viritys- saatikka soittotaitoa ei ollut.

Iso harppaus koettiin Pasin ruvettua ”laulamaan” ja Ilkan tarttuessa basson varteen, hänen kyllästyttyään pitelemään mankan äänitysmikkiä. Alku aina kivinen, myös Ilkalla. Oikeat kolmen soinnun paikat piti merkata basson kaulaan teipillä, mutta ennen pitkää nakkisormesta kehittyi loistava neljän kielen pompottaja. Bändi oli saanut ainoan soittotaitoisen jäsenen. Hyvä Ile! Yllättäen basson jyhkeät kuminat toivat saundiin syvyyttä ja potkua.

Nälkä kasvaa syödessä, joten bändiin piti saada soittotaitoinen kitaristi. Pian osoittautui että Ilkan kaveri Ykä (Tommi) oli ilmiömäinen kepittäjä. Tyylipuhtaasti soitetut Iron Maiden -soolot vakuuttivat myös Juhan ja Pasin. Juhan vaatimaa bändiinliittymisanomusta Ykä ei tietenkään laatinut, mutta silti hän täytti soolokitaristin paikan. Puukäsi-Pasin paskasoolot joutuivat romukoppaan, ”oksat pois” Ykä sanoi ja arpeggiot viuhuivat tulisilta kieliltä. Bändi alkoi lopultakin kuulostaa bändiltä.

1994

Keikkaa alkoi pukkaa. Tai jotain. Ensimmäistä keikkaa Senaatintorilla oli todistamassa noin parikymmentä tuhatta kuulijaa. Joo-o, tosi kuin vesi. Sen jälkeen yleisön määrä on vähentynyt, mutta laatu parantunut.

Juhan suhteita hyväksi käyttäen PY:lle tarjoutui mahdollisuus oman levyn tekemiseen. Unelmasta tuli totta kesällä 1994, kun MTV:n studiorekka kaartoi Juhan pihaan. Kahdessa päivässä laitettiin kalvoa tötterölle viidentoista piisin verran. Tuottajana toimi Pave Maijanen, jonka ansiosta levylle saatiin ihan kelpo kamaa. Ai niin, omakustannelevyn nimeksi tuli Maamiehen rakennusoppi.

1995

Vuosi 1995 oli laiha PY:lle, koska isänmaan etu vaati Ileä ja Ykää astumaan ruotuväkeen. Syksyllä 1996 Malmilla äänitettiin puolet myöhemmin julkaistusta kassusta. Loput piisit äänitettiin kesällä 1997 ja kassu sai nimekseen Öljyä taivaalla. Kesän 1997 sessioissa rumpuja soitti Kimmo Koivunen, koska Juha ei työkiireiltään USA:sta päässyt paikalle.

1999

Pyhän Yrjänän seuraava hengentuote oli CD nimeltään Luonto (1999). Taaskin alkuperäisen kokoonpanon holy spirit antoi odottaa itseään, sillä työkiireet veivät Ilkan Englantiin. Apuun piti jälleen kutsua monitaituri Kimmo, tällä kertaa bassoon. Sessiot sujuivat silti yli odotusten ja tuloksena olikin PY:n tähän saakka rokkaavin tuote. CD purkitettiin Tuusulassa (elokuussa) ja tuottajana hääri ilman sarvia ja hampaita Ari Hämäläinen.

2000

Vuonna 2000 saatiin lopulta kaikki kärkiäijät kehiin, joten oli aika niputtaa uudet kappaleet lopulliseen muotoonsa. Pasi, Ykä, Juha ja Ilkka eli alkuperäinen ja oikea kokoonpano oli palannut. Tällä kertaa äänitykset suoritettiin kotiseudulla Vartiokylässä. Treenikämpän vieressä sijaitsi mukavan näköinen talo, juuri kuin luotu ympärivuorokautiseen musisointiin. Sattumalta kyseisessä talossa asui myös Pasin vanhemmat, joten heille koitti viikonlopun evakkoretki. Viikonloppu aikaa ja 15 biisiä, eli ei mitään kiirettä! Ari Hämäläinen oli onneksi taas jeesaamassa kaikessa mahdollisessa, joten maanantaiaamuna klo 6:00 oli viimeinenkin miksaus valmiina. Pe-su tiukan rutistuksen tuloksena oli uusin CD Originaali (elokuu 2000).

2002

2002 tehtiin Malmilla Pulu-studiossa seuraava platta eli JR. Ykä oli siirtynyt kokopäivätoimisiin raksahommiin, joten Pasin piti räveltää kaikki kitarat. Soolot ovat siis vähissä. Pentikäisen Panu, mukava mies hyvien soundien takana potki persuksille tuottajan roolissa. Kiitos siitä vaan.

2004

2004 synnytettiin viimeisin hengentuote Pyhät Miehet vol 6. Panu loihti taas mukavat, hieman raskaammat soundit. Taas kovaa menoa Pulu-studiolla. Mukana kuvioissa hääräsi myös Leka Taipale, Kaasu ja Happo.

2007

Triona soittelu alkoi tympiä, joten Ykä palasi ruotuun keväällä -07. Ykän soittoa kuului edellisen kerran ”Originaalilla” v.2000. Kesällä -07 pientä treeniä ja biisit purkkiin Panun Pulu-studiolla perustahtiin, kaksi päivää ja hela hoito hoidettu. Kivi-CD rockaa peruskeinoin. Tamburiiniakaan ei huolittu ns. ylimääräisenä soittimena mukaan. 2 kitaraa, basso, rummut (Hyvä Juha!) ja laulu, siinä se!!! Lokakuu -07 Kimmo ”Koivunoro” Koivunen liittyi lopulta Pyhä Yrjänän miesvahvuuteen. Rytmejä paukuttaa ja kalvoja puhkoo nykyään siis Juha sekä Kimmo. Kaksi rumpalia stagella tuntui mielenkiintoiselta, lisää meteliä!!! Niin, Kimmohan soitteli hieman rumpuja jo -96 ”Öljyä taivaalla” sekä bassoa ”Luonto” CD:llä -99, joten nyt siirto ykkösketjuun.

Ooh, kolme vuotta edellisestä äänitteestä!? Edellinen pidempi ”luova tauko” johtui isänmaallisista velvoitteista vuonna -95. 2005 painoivat isälliset velvoitteet Pasia ja Juhaa jo tuplaten, joten hieman kesti…

2008

Eiköhän jotain keikkoja saada aikaiseksi. Nähdään.

Holy George is still alive…

2009

Uusien biisien keksiminen ja harjoittelu otti aikansa. Loppuvuodesta hommat kuitenkin hansikkaassa, niin kuin aina ennenkin! Pari keikkaakin rykäistiin. Manageri Hankonen kun niitä kerran järjestää…

2010

Heti tammikuussa studiolle. Muutama päivä soittoa ja valmista. Maaliskuussa valmis kahdeksas CD, Ketvele. Pändi soitti perusvarmasti, mutta ilman Panu Pentikäisen, Lenni-Kalle Taipaleen, Silja Salorinteen ja Pave Maijasen panosta olisi lopputulos paljon vaisumpi. KIITOS SIITÄ KAIKILLE!

2011

Uusia biisejä ja hyviä keikkoja!!!

2012

Forever tour jatkuu! Uutta matskua tehdään ja biisejä äänitetään omalla studiolla, omin voimin. Hiljaa hyvä tulee… P.Y:n asteikolla on turattu ja hinkattu jo ikuisuus! Levy joka tapauksessa valmiina keväällä 2013. Ykän tilalle toiseen kitaraan tuli Markus ”Richie” Alavaikko. Ykän soittoa kuuluu toki vielä uusilla raidoilla…

2013

Liitto CD valmis maaliskuussa. 13 kelpo biisiä. Hyvä tuli, ei tartte hävetä tätäkään… Sitten taas keikoille! Markus jo rutiinilla mukana. Hyvä Alis!

2014

20V. P.Y. Onnea!!! 10. levy (Pää edellä) näkee päivänvalon! Rock n rooollll!!!! P.Y:n 20v. ”juhlavuosi” tuli ja meni ja oikein juhlakeikkakin vetästiin! Pienien bileiden paikka siis!!!

2015

Mut sit vaan uutta rockmatoa koukkuun! Paljon hyviä keikkoja, sekä uusien biisien treenailua. Markus feidaantui kakkoskepistä pois, joten hommat jatkuu taas neljällä miehellä! Kiitti kaikesta Alis! Uutta matskuu/cd valmiina viim. keväällä -16! Rock or Bust!:)

2016

Viimeisin lätty sai nimen Kukko majava ja pimeä huone! Tällä kertaa mentiin kaavalla, tiukkaa treeniä jokunen viikko loppu-/alkuvuodesta. Sitten Pulu studiolla biisit purkkiin Maaliskuussa niin livenä kun osattiin. Vähän kuorrutusta päälle ja tuloksena toistaiseksi muhkein P.Y. tuotos! Iso kiitos Pentikäisen Panulle muhkeista/hyvistä soundeista! Kiitos myös hienoille ja lahjakkaille tyypeille, jotka olivat mukana äänityksissä/levyllä: Leka Taipale pianossa, Viki Maijanen soolokitarassa, Jonna Geagea ja Erin Anttila laulussa ja Pave Maijanen taustalaulussa. Loppuvuosi menee keikoilla rokaten! Peace & Love!

2017

Kari Peitsamon 40v. taiteilijajuhlavuoden kunniaksi oli aika tehdä tribuuttilevy.
Kari on ollut meille matkan varrella sellainen suunnannäyttäjä, että rohkenimme tällaisen tribuutin Karin siunauksella tehdä. Mukaan saatiin jälleen onneksemme naisääntä tuomaan Jonna Geagea ja Lenni-Kalle Taipale pianoon. Molemmat vieraat taitavia huipputyyppejä! Kiitos! Kari jytyyttää ja jyrää! Ihan jees lätty!

2020

2020 uusi vuosikymmen ja uusi lätty. P.Y: riveihin oli saatu jollain ihmeen konstilla kairattua pro ukko kitaran varteen. Siis toiseksi kitaristiksi huolehtimaan soundin monipuolisuudesta, näkemyksestä ja ennen kaikkea kitarasooloista. Nykyään Vartiokylän oma poika ja lähes naapuri Vesa Anttila! Mahtavaa ja tervetuloa! Uutta P.Y. lättyä aikamme treenattua oli aika painua jälleen Pulu Studioon äänittämään oma taide kovalevylle ja siitä edelleen cd:lle ja netin pyörteisiin…
Ei tarvitse tätäkään levyä hävetä, sillä lopputuote rokkaa ihan jees! Järjestyksessä P.Y:n 13. pitkäsoitto sai nimekseen mielikuvituksellisesti 13.
Apuna tuotannossa sekoili Panu Pentikäinen ja Lenni-Kalle Taipale soitti biiseihin pianot. Taustalauluissa vieraili jälleen Jonna Geagea. Koronan takia keikkoja oli vuonna 2020 niukalti, mutta kuitenkin ihan ok määrä. Katsotaan sitten mitä kivaa Suomen hallitus keksii mahd. toisena K hysterian vuonna 2021…

Iiron Nainen

Tutustu Pyhä Yrjänän humalaiseen sukulaiseen. Hail Eddie!